Pulau Redang picnic trip gone wrong


Assalamualaikum.


Recently I went to Pulau Redang. It's my first time. I went there with my friend. So it's just two of us. We just want to get some beach vibe during the picnic. But we want to add up our view a lil bit. So instead of going to Pantai Batu Buruk, Pantai Pandak and so on, we choose Pulau Redang. Wuwww

no filter hokayy

7.00 : Bertolak, send my sis to school,  pickup kawan, pergi ke jeti Syahbandar

8.00 : Arrived, tanya-tanya harga tiket

We actually walk in je kat jeti tu. Memang tak book awal-awal. Try nasib macam tu je. Mula-mula sampai tanya harga tiket ferry kat kaunter. Bila tengok harga;

Adult : RM 55 (one way)
Child : RM 35 (one way)

Macam mahal je. Kami pergi tanya kaunter lain tapi kaunter lain adalah dari hotel yang provide pakej menginap. Tapi kami nak picnic je. Kaunter tadi je lah yang jual tiket ferry. Tadi dia cakap RM110 pergi balik. Pastu bila nampak kami duk mundar mandir dia pun cakap,

"Korang nak pergi balik hari kan? Oklah saya kasi diskaun lah. RM70 pergi balik. Tapi, awak ada masa sejam je la kat pulau."

Dia cakap takde tiket petang. Pukul 10.30 sampai, pukul 11.30 balik. Kitaorang pun setuju je la sebab desperate sangat kononnya.

9.00 : Bertolak dari jetty

11.00 : Sampai Pulau Redang

Ok dah nak pukul 11.30 and how the hell we're going to go back sebab ferry untuk balik dah jalan.  Ferry yang kitaorang naik tadi adalah ferry untuk balik. Dia terus pick up orang untuk balik. It seems so. So memang kena tidur je lah satu malam. Dahlah memang kami bawak duit sikit je. Total duit kami dalam RM200 lebih je. Pastu kena beli tiket balik ferry lagi untuk esok.

Hidayah takes Pulau Redang
So kami jalan kat coastline tu sambil cari resort murah. Laguna memang reject sebab five star. Kalau resort-resort cina memang mahal. Ada yang RM200 lebih satu kepala. Ada jugak yang RM339 satu bilik lah. Tu harga bilik paling murah kat resort diorang katanya. Dan tak include makan minum. Mahal nyaaaaa. (sebab takde duit. Lulz)

Hujung-hujung coastline tu nampak macam five star. So kami tak tanya terus. Kami pun putus asa. Takpelah kami lunch dulu kat pondok resort mana-mana. Kononnya nak cari surau pastu solat situ je. Kalau tandas surau tu ok on je la. Pastu tidur kat hammock je malam nanti. Tu plan nya.

Selesai lunch kami tanya pekerja kat mana surau. Surau resort tu mungkin. Kami pergi kat surau tu. Perghhh kecik tu sudah semestinya. Pembahagi antara perempuan dan laki tu pun langsir lusuh lutsinar gitu. Baik takyah letak. Tengok tepi surau ada toilet. Bila bukak, bukan toilet pun. Tapi stor kotor. Tempat wuduk pun terbuka kat luar. Macammana nak solat ni????

We have no other choice. Kami pergi kat reception resort tu. Ada makcik keluar. Oh ni resort malays. Redang Lagoon Resort.

View dari Redang Lagoon resort
"Berapa satu malam bilik paling kecik exclude pakej makan?"

"RM150 satu bilik."

Pastu tanya lagi pasal tiket balik beli kat mana? Dia cakap beli kat dia pun takpe. RM55.

"Tapi kat jetty tadi kitaorang beli RM35 je."

"Ok kalau macam tu saya bagi RM35. Nak tak bilik ni?"

Kami pun pergi discuss dulu. Sebab total duit kami tak cukup pun untuk bayar bilik dan tiket untuk 2 orang. Takpelah biar dulu tiket. Bilik penting lagi. Kot

RM150 is quite ok sebab bilik tu ada 3 katil. Tu bilik paling kecil katanya. Ada bilik air biasa tapi takde sabun. So settle senang nak solat, nak tidur & bersihkan diri. Thank God we brought spare clothes sebab plan asal nak picnic & snorkeling. Tapi takleh snorkeling pun takpe gi mandi-manda je la di tepi pantai.

Lepas solat semua kami pergi berjalan-jalan dan berfoto di pesisiran pantai. Kalau nak ambik gambar, tengahari ke petang adalah peak hour untuk bergambar sebab air kaler biru time tu. Wuw.

Best sangat tidur atas ni sambil di buai angin dan di dendangkan deruan ombak. Pehh

Thank God (again) we pack extra lunch. So lebih tu cukup untuk makan lagi sebagai dinner nanti.


Ni petang sangat so air laut tak biru cantik
Ok gambar atas tu, time duk kat jeti tu kena libas dengan ombak. Macam kena penampo sebab mengejut ombak ni. Padan muka sebab bersungguh sangat photoshoot. Time tu barang letak kat atas meja kecik tu tapi phone kat tangan. Ombak datang libas habis barang atas meja basah kuyup. Earpod basah habis sampai rosak jap. Nasib baik elok balik. Luckily phone pegang kat tangan terpercik air sikit je.

OKAY.

Keesokan harinya time nak balik tengahari tu. Kami sneak in macam tu je dalam ferry guna tiket expired. Dia memang cek dan mintak tiket tu time ferry tu dah bergerak dah. Nasib baik dia tak perasan tiket tu expired(tarikh semalam). Wahahahahah. Silap-silap dia humban kami dalam laut sebab menipu. Maap ye. Kami kesempitan uang dan kena tipu dengan hakak penjual tiket yang sembang berapi cakap kami sempat balik terus semalam. It's not our fault okay. 

Peace out.

*drop mic*


Beach don't kill my vibe